فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ) با نشر گزارشی گفته است که در سال ۲۰۲۲، ۶۸ خبرنگار و کارمند رسانهای در حملات هدفمند و بمبگذاریها کشته شده و ۱۱ نفر دیگر نیز در تصادف و بیماری جان باختهاند.
طبق این گزارش که امروز (سهشنبه، ۱۸ دلو) منتشر شد، اوکراین در سال ۲۰۲۲ با ۱۲ مورد قتل خبرنگار و کارمند رسانهای در صدر قرار دارد و پس از آن مکزیک با ۱۱ مورد، هائیتی هفت مورد، پاکستان پنج مورد و کلمبیا و فیلیپین هر کدام با چهار مورد، مرگبارترین کشورها برای خبرنگاران بودهاند.
طبق گزارش فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، در سال گذشتهی میلادی هیچ خبرنگاری در افغانستان کشته نشده است، در حالیکه افغانستان در گذشته یکی از ناامنترین کشور برای خبرنگاران بود.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران میگوید که فقدان اقدام و ارادهی سیاسی برای مقابله با مصونیت از مجازات جرایم ارتکابی علیه روزنامهنگاران به بحران امنیتی فعلی در رسانهها کمک میکند.
این فدراسیون خواستار یک کنوانسیون بینالمللی در سازمان ملل متحد برای حمایت از روزنامهنگاران و متخصصان رسانهای شده است.
آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران گفته است که جزئیات مندرج در گزارش این فدراسیون، بهعنوان شواهدی از گسترهی تهدیدها، اعمال خشونتآمیز و فرهنگ معافیت از مجازات است که عامل بحران پایدار ایمنی در روزنامهنگاری میباشد.
طبق گزارش فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، در سال ۲۰۲۲، ۳۷۵ خبرنگار و کارمند رسانهای پشت میلههای زندان بودهاند.
چین و هنککنگ با ۸۴ روزنامهنگار در زندان در صدر قرار دارد و بهدنبال آن، میانمار با ۶۴ روزنامهنگار، ترکیه با ۵۱، ایران با ۳۴ و بلاروس با ۳۳ روزنامهنگار بازداشتی فهرست شدهاند.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در سال ۲۰۲۲ تنها بازداشت یک خبرنگار را در افغانستان ثبت کرده است. این خبرنگار خالد قادری، مجری پیشین یک رادیوی محلی در هرات است که با گذراندن یک سال در زندان طالبان آزاد شد.
طالبان در کنار قادری چندین خبرنگار و فعال رسانهای را بازداشت کردهاند. در حال حاضر دستکم سه خبرنگار از جمله یک خبرنگار فرانسوی-افغانستانی در بند این گروه است.
برپایه گزارش اخیر مرکز خبرنگاران افغانستان، در جریان سال ۲۰۲۲ میلادی، دستکم ۱۱۹ خبرنگار و کارمند رسانهای در کشور «بازداشت شدهاند». بازداشت خبرنگاران توسط طالبان عمدتا موقتی بوده است.
طالبان محدودیتهای گسترده علیه رسانهها و خبرنگاران افغانستان وضع کردهاند. پس از روی کارآمدن این گروه نیمی از رسانههای افغانستان تعطیل شدهاند. همچنین خبرنگاران زیادی این کشور را ترک کردهاند.